Liminganlahden Lintukuvafestivaali

Liminganlahden Lintukuvafestivaali järjestetään
15. kerran la 22.4.2023

Tapahtuma-alueelle ja luontokeskukseen on vapaa pääsy.
Luontokeskus on avoinna klo 10-18.

Esitysliput 7e/hlö/esitys – yksittäisliput ostettavissa paikan päällä.
Päivälippu kaikkiin esityksiin 35 e / päivä ostettavissa ennakkoon Go Arctic -verkkokaupasta.

Ohjelma:
10:00 Avaussanat
10:15 Jari Peltomäki, Matti Alasaarela ja Esa Hohtola:
Pöllöt – metsiemme hiljaiset saalistajat
11:30 Mia Surakka:
Kuvaa valoa! -Valon luonne lintukuvauksessa
12:15 lounastauko
13:00 Jorma Luhta:
Aapaa
14:00 Markus Varesvuo:
Valokuvia linnuista, parin viime vuoden helmiä
15:00 Arto Komulainen:
Kotka-kuningaslintu -Kohtaamisia kotkan kanssa
16:00 Markus Varesvuo ja Jorma Luhta:
Valkoisen pöllön maassa

Juontajana toimii Jyrki Kallio-Koski.

Tapahtuman järjestää Liminganlahden Ystävät ry ja pääyhteistyökumppani on Fotonordic Oy. Mukana myös Limingan kunta, Osuuspankki Liminka, Pohjoisen Luontokuvaajat Ry, Metsähallitus Luontopalvelut ja Hotelli-Ravintola Liminganlahti.

Kansikuva: Jorma Luhta.

Lintukuvafestivaalin esiintyjät

Jari Peltomäki, Matti Alasaarela ja Esa Hohtola:
Pöllöt - metsiemme hiljaiset saalistajat

Miten mikään voi kuulla hiiren liikkuvan hangen alla jopa sadan metrin päästä? Tai lentää pimeässä metsässä törmäilemättä puihin? Pöllöt kykenevät näihin, ja niillä on monia muitakin hämmästyttäviä taitoja. Ulkonäkökin poikkeaa muista linnuista – silmien suuntautuminen eteenpäin tekee pöllöistä inhimillisen näköisiä.

Useimmat pöllöt ovat liikkeellä hämärässä, eikä suuri osa suomalaisista ole koskaan tavannut niitä luonnossa. Tämän kirjan avulla pöllöihin tutustuminen onnistuu tarvitsematta valvoa yökausia! Kirja esittelee kaikki kymmenen Suomessa pesivää pöllölajia ainutlaatuisilla kuvilla ja mukaansatempaavilla teksteillä. Se on suunnattu kaikille luonnosta kiinnostuneille.

TEKIJÄT
MATTI ALASAARELA
Oululainen arkkitehti, joka on aloittanut lintujen kuvaamisen jo silloin, kun värivalokuvaus oli vielä liian kallista harrastajan kukkarolle. Näitä mustavalkoisia kuvia julkaistiin useissa aikakausi- ja sanomalehdissä. Hän on tehnyt yhdessä veljiensä kanssa useita kotiseutuun liittyviä ”Muistojen tulva” kirjasarjan kirjoja. Hänen ensimmäinen lintukirjansa ”Kotipihan linnut” julkaistiin vuonna 2016. Matti kuvaa pääasiassa Rantalakeuden alueella Oulun eteläpuolella. Liminganlahden lintuparatiisi on tullut tutuksi jo koululaisena.

ESA HOHTOLA
Koulupoikana alkanut lintuharrastus johti Esan biologian opintojen pariin. Biologin ja yliopisto-opettajan ura alkoi lintujen ekologian parissa, mutta vaihtui nopeasti lintujen elintoimintojen tutkimukseen. Erityisesti hän on tutkinut lintujen sopeutumista kylmään ja lintujen talvista energiankäyttöä. Tutkimuskohteina on ollut lintuja tiaisista pöllöihin. Hän ollut kirjoittamassa ja toimittamassa useita lintu- ja luontokirjoja. Lintuharrastusta ja toimintaa lintujärjestöissä hän on jatkanut koko ajan ammatin rinnalla. Lintuharrastuksen hyväksi tehdystä työstä Esalle myönnettiin v. 2013 BirdLifen Suomen kultainen ansiomerkki.

JARI PELTOMÄKI
Kansainvälisesti tunnettu ammattiluontokuvaaja ja luontomatkailuyrittäjä. Hänen rakkautensa lintuihin syntyi jo koulupoikana Porissa. Jari on useasti palkittu luontokuvakilpailuissa, sekä kotimaassa että ulkomailla ja hän on ollut myös tuomaroimassa useita arvostettuja luontokuvakilpailuja. Jarin kuvia on julkaistu eri puolilla maailmaa ja hän on ollut mukana yli 15 suositun luontokirjan teossa.

Mia Surakka:
Kuvaa valoa! -Valon luonne lintukuvauksessa

Mia Surakka: Kuvaa valoa! -Valon luonne lintukuvauksessa, klo 11.30

Mian valokuvanäyttely Piilotteleva palokärki avataan samana päivänä luontokeskuksessa.

Kuvaa valoa! -Valon luonne lintukuvauksessa

Valoa on monenlaista. Se on kovaa tai pehmeää, kylmää tai lämmintä, sitä on välillä liikaa ja todella monesti liian vähän. Miten voit hyödyntää valon erilaiset ominaisuudet lintukuvauksessa?

Olen ammattivalokuvaaja ja lintukuvaukseen erikoistunut luontokuvaaja.
Tällä hetkellä työskentelen valokuvaajana päätoimisesti keskittyen luontokuvaukseen.
Pääasiallinen kuvauskohteeni ovat linnut, mutta kuvaan luontoa monipuolisesti, mm. nisäkkäitä ja maisemia.

Kaiken kuvaamisen teen luonnon eläimiä häiritsemättä ja kuvaankin mahdollisimman paljon erilaisista piilokojuista käsin.

Näyttely: Piilotteleva palokärki
Pääosassa linnut

Olen valinnut kuvat siten, että niissä korostuu jokaisen kuvatun lintulajin tyypillinen lajikäyttäytyminen ja persoonallisuus. Käyttämällä luonnonvaloa eri tavoilla voin tuoda esille ääriviivoja, värejä tai höyhenten pehmeyttä. Löydät teoksistani mm. Piilottelevan palokärjen, Vihaisen kotkan, Taistelevat teeret ja Metsän valtiaan, metson. Kun kuviin syventyy tarkemmin voi havaita, että ne todellakin ilmentävät kyseisen lintulajin luonnetta hauskalla tavalla, ehkä joissain tapauksissa hieman karrikoidenkin. Kuvien kohteet tulevat esille erityisen hyvin, kun ympäristö ei vie liikaa huomiota. Kuvissa on kuitenkin paljon katsottavaa lintujen ilmeiden ja pienien yksityiskohtien myötä.

Markus Varesvuo ja Jorma Luhta:
Valkoisen pöllön maassa

Markus Varesvuo ja Jorma Luhta: Valkoisen pöllön maassa, klo 16.00

Maamme luontokuvauksen mestarit Jorma Luhta ja Markus Varesvuo kertovat kiehtovimman lintumme elämästä ja uhanalaisuudesta kirjassaan ”Tunturipöllö” (Luhta, Varesvuo, Koskimies – Docendo 2022).

Tunturipöllö on kertomus tunturien katoilta ja korkeiden taivaiden alta, missä myyttiset pöllöt vaeltavat sopuleita ja myyriä etsiessään. Pöllöjä pysähtyy pesimään Lappiin vain parhaina sopulivuosina, ja yhtä yllättäen kuin linnut tulevat, yhtä äkisti ja arvaamattomiksi ajoiksi ne katoavat.

Jorma Luhta on kulkenut luvuttomat taipaleet taivaanrannasta toiseen ja kuvannut tunturipöllöjen elämää niin kamerallaan kuin kynällään. Myös Markus Varesvuon parhaat kuvat esittävät monipuolisesti tunturipöllön elintapoja ja vuodenkiertoa. Pohjoisten petolintujen tutkija Pertti Koskimies on koonnut kirjaan tuoreinta tietoa pöllöjen pesinnästä ja vaelluksista sekä uhanalaisuudesta ilmastonmuutoksen kiihtyessä.

Tunturipöllö on kaunein ja asiantuntevin kuvaus kaukana ihmisistä asuvien pöllöjen elämästä ja tulevaisuudesta.

Arto Komulainen: Kotka-kuningaslintu -Kohtaamisia kotkan kanssa

Arto Komulainen on harrastanut luontokuvausta v. 1974 alkaen. Hän on toiminut ympäristöministeriön valtuuttamana maakotkan pesien tarkastajana ja rengastajana yli 30 vuoden ajan. Näillä reissuilla hänelle on kertynyt mittava määrä kuvia kotkasta. Komulaiselle on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana kotkien ja korppien kuvauspaikkoja Etelä-Lapin alueella.