Vaihtuvat näyttelyt

2018

1.-31.10.2018 Maaginen luonto – Lena Segler-Heikkilän akvarellimaalauksia

Näyttely koostuu Suomen luonnossa esiintyvien eläinten ja kasvien akvarellimaalauksista.
Töissä vangitaan tunteita, jotka syntyvät luonnossa liikkuessa ja eläimen tai kasvin kauneutta ihaillessa. Segler-Heikkilä kutsuu niitä luontotunteiksi - ne rauhoittavat mieltä ja tuovat lähemmäksi viisautta ja syvää ymmärrystä.

1.-29.9.2018 Ei pöntömpi pöllö! - Seppo Leinosen lintuaiheisia pilapiirroksia 

3.7.-30.8.2018 Anna-Liisa Pirhonen: Kappale kaunista Karjalaa -valokuvanäyttely

Anna-Liisa Pirhosen luontokuvanäyttelyssä pääosassa ovat luonnon kauneus ja tapahtumat lähiluonnossa. Kaikki näyttelyn kuvat on otettu Etelä-Karjalassa.

 Aamuyön kurjet: Anna-Liisa Pirhonen 

1.5.-1.7.2018 Juho Könönen: Lintuja läheltä ja kaukaa

Lintuharrastaja ja -maalari Juho Könönen maalaa muistoja ja kokemuksia omilta linturetkiltään pääosin Itämeren piirissä. Suuri viehätys lintujen muuttoa ja liikkeitä kohtaan on johtanut pitkiin jaksoihin lintumuuton valtaväylillä. Yhdellä paikalla Itämerellä havainnoiden voi nähdä paikallisten lajien lisäksi lintuja, jotka liikkuvat Aasian, Afrikan ja Grönlannin välillä. Alunperin Suomen ja sittemmin Viron ja Ruotsin lintukohteiden kautta Könönen on päätynyt asumaan Gotlantiin. Suuri osa näyttelyn töistä on saanut innoituksensa tämän paratiisisaaren linturetkiltä.

Juho Könönen on valittu BirdLife Suomen vuoden nuoreksi lintuharrastajaksi vuonna 2003 ja hänen töitään julkaistu lukusissa lintulehdissä, mm. arvostetun British Birds- lehden kannessa. Könösen uskomattoman taidokkaissa maalauksissa heijastuu pitkän linjan lintuharrastus ja kyky ikuistaa linnut elävän ja luonnollisen näköisinä. 

 

4.4.- 29.4.2018 Arto Juvonen: Siivekkäät saalistajat -valokuvanäyttely

Näyttelyyn on koottu tilanteita aidoista saalistustilanteista; saaliin saaneita ruokailemassa tai saalistajia saalista etsimässä. Teemana on, että kaikki kuvat ovat aidoista tilanteista eikä mitään näyttelyn kuvista ole kuvattu piilokojuista haaskalla. Jotkut kuvista, kuten kanahaukoista valkoposkihanhia tai kaatopaikan lintuja saalistamassa ovat syntyneet kärsivällisen seurannan tuloksena, pienempi osa on puhtaita onnen kantamoisia. Arto Juvonen on pitkän linjan lintuharrastaja, joka innostui kuvaamisesta pääosin digikameroiden tulon myötä. Hän on digiscopingin edelläkulkija sekä yksi suositun Lintukuva.fi -sivuston perustajista.

 Kuva: Arto Juvonen

2.3.-2.4.2018 Jari Jansson: Luonnossa - maalauksia

Taidemaalari Jari Janssonin maalaukset ovat niukkoja ajatuksen ilmeitä, luonnosta.
Tuokioita hetkien sylissä.
Salaa monumenteiksi muuttuvat nöyrät joen mutkat, hiljaiset metsätiet.
Tutut maisemat kuin runoiksi.

1.2.-28.2.2018 Tuure Aalto: Alku -luontovalokuvanäyttely

Valokuvaaja Tuure Aalto viettää runsaasti aikaa luonnossa ja on tallentanut retkiltään tunnelmallisia luontokuvia. Valon ja varjon leikki näkyy myös valokuvissa, joiden perspektiivi haastaa katsojan ajatusleikkiin muokkaamattomien kuvien alkuperästä ja sanomasta. Kuvaajana Aalto tallentaa hetkellisen tuokion, mielenkiintoisen yksityiskohdan, tunnelman tai mielenmaiseman aidossa käsittelemättömässä muodossaan.

ALKU on erilainen luontokuvanäyttely, joka sisältää 25 napin painallusta; hetkeä, joista jokainen sisältää muistoja menneistä, ajatuksia tulevista.

 Kuva: Tuure Aalto 

Eija Nevala 2.12.2017-28.1.2018  MATURE

Mitä jää, kun kukoistus ja värien loisto hiipuvat? Voivatko kauneus ja omin olomuoto paljastua vasta pintakiillon kadottua?

MATURE-näyttelyn teosten aiheena ovat vieraslajit. Eivät kuitenkaan ne haitalliset, luontoa ja puutarhoja uhkaavat lajit, vaan kasvimaiden reunoilla kukkivat kehäkukat ja piironkien päälle kerääntyvät tulppaanit ja orkideat.

Sekatekniikoin vaneripohjille toteutettuihin kuviin on tallennettu kukkien kukoistuksen jälkeistä aikaa. Kuihtumisen tuomia muodon variaatioita ja lakastuvien terälehtien detaljeja.

Eija Nevala (s.1967) on liminkalainen tekstiilisuunnittelija. Arkisin hän työskentelee kuvioiden, kuosisuunnittelun ja julkitilan sisustustekstiilien parissa.

Sami Karjalainen 1.10.-30.11.2017 Rantojen hyönteiset

Näyttely paljastaa, kuinka hienoja hyönteisiä elää lähiympäristössämme, kuten mökkirannassa, ja houkuttelee tutustumaan niihin paremmin. Näyttely liittyy tekijänsä uuteen kirjaan Rantojen hyönteiset (Docendo, 2017), joka on saanut ylistävät arvostelut ja suuren suosion yleisön keskuudessa.

 Kuva: hyttysen siipi, Sami Karjalainen

Jari Peltomäki 10.8.-30.9.2017 Visionäärin lintukuvia

Jari Peltomäki on kuvannut näyttelyn viimeisen puolen vuoden aikana Olympus OM-D E-M1 MarkII kameralla. ”Tulevaisuus on peilittömissä järjestelmäkameroissa ja olen ensimmäisten ammattiluontokuvaajien joukossa kuvaamassa tulevaisuuden kameralla. Olympus Visionäärinä minun missioni on näyttää, että myös luontokuvaaja pärjää pienen kennokoon kameralla.” Luontokuvaajalle peilittömän kameran suurimpia etuja ovat sen nopeus, keveys ja äänettömyys.

Anja Pilto: Elämyksiä luonnosta 3.7.-31.7.2017

Anja Pilto ammentaa ideoita teoksiinsa luonnosta. ”Sieltä löydän aina uusia mielenmaisemia
tauluiksi. Arkipäivää eläessä ja kiireisenä yrittäjänä tunsin tarvetta toteuttaa omaa luovuutta taiteen parissa. Maalaan eri tekniikoita käyttäen ja yhdistän töihini usein luonnosta kerättyjä materiaaleja, joilla pääsee pelaamaan enemmän. Haluan kokeilla uusia ulottuvuuksia.”

Anja Pilto vietti lapsuutensa Ylikiimingissä Kiiminkijoen rannalla ja aloitti taideopiskelut -70 luvun vaihteessa Oulu-opistossa ja myöhemmin Oulujoki-opistossa. Hän on osallistunut vuosittain yhteisnäyttelyihin, kesätaideleireille ja pitänyt aiemmin kaksi omaa taidenäyttelyä.

Jorma Luhta: Vaeltajat - Valokuvia tunturiylängöiltä 2.5.-29.6.2017

 ”Vaelsin kymmenen vuotta Suomen, Ruotsin ja Norjan arktisella vyöhykkeellä. Maastokulkuneuvojen ja mutkikkaiden kuvausjärjestelyjen lisäksi kielsin itseltäni myös autiotuvat, koska vain teltassa nukkuessa koin tavoittelemani yhteyden maahan ja ympäristöön. Tunturiluonnon muutoksista johtuneista surunaiheista huolimatta tunturi lahjoitti minulle elämäni hienoimmat ja kauneimmat hetket.”

Jorma Luhta on valokuvannut yli viisikymmentä vuotta. Vuodesta 1973 valokuvaus ja kirjoittaminen on ollut hänen ammattinsa. Jorma Luhta on julkaissut yhdeksän omaa teosta ja palkittu mm. valokuvataiteen valtionpalkinnolla ja vuoden luontokirjasta kahdesti.

 Kuva: Jorma Luhta

Jouni Mäkipelto: Nurkan valtaajat 1. - 28.4.2017

Jouni Mäkipelto on omien sanojensa mukaan ”jo 40 -vuotis taiteilijajuhlat viettänyt harrastelijakuvaaja Lehtimäeltä”. Nurkanvaltaajat -näyttely on hänen kolmas yksityisnäyttelynsä. Näyttelyn pääosassa ovat linnut ja eläimet, jotka viihtyvät latojen ympärillä. Tärkeässä roolissa ovat myös hirsiladot, jotka ovat jo miltei hävinneet maisemasta.

 Kuva: Jouni Mäkipelto

Meeri Rasivirta: Lintubongausta 1. - 31.3.2017

Oululaisen kuvataiteita opiskelevan Meeri Rasivirran akryylimaalauksia linnuista lähietäisyydeltä.
”Niissä on jotain selittämätöntä viisautta, ja keveyttä. Ne pystyvät nousemaan siivilleen ja häipymään tilanteesta pois. Vaatimattomankin ulkokuoren alla voi olla mestarilaulaja. Heiveröisen näköiset jalat jaksavat kantaa koko ruumista. Lintuja maalatessa olen työskennellyt läheisen aiheeni parissa ja saanut maalata niin paljon kuin sielu sietää.”

 

Magdalena Kijonková: SEASONAL & LOCAL, Kimput ja koristeet luonnosta 2.2.-28.2.2017

Valokuvablogi MINTTUPUUTARHA.COM on tšekkiläisen Magdalena Kijonkován perustama blogi. Magdalena asuu täällä hetkellä Oulunsalossa, Pohjanlahden rannalla. Hän on ammatiltaan maisema- ja puutarha-arkkitehti, puutarhuri ja floristi. Työssä yhdistyy hänen rakkautensa kukkiin, puutarhanhoitoon ja askerteluun, sekä inspiraation lähteenä toimivaan luontoon.
"Floristiikan työni filosofiana on käyttää luonnollisia tai kierrätettyjä materiaaleja. Kukat, kasvit ja muut luonnon materiaalit kasvatetaan paikallisesti tai poimitaan luonnosta, ei kuitenkaan koskaan uhanalaisia ja suojeltuja lajeja tai elinympäristöjä tuhoten. "
Valokuva- ja kimppunäyttely on esillä Liminganlahden luontokeskuksessa helmikuun ajan.

EKLUNDIEN LUONTOKUVIA 2.12.2016-31.1.2017
Arimo ja Iikka Eklund

Näinkin sen voi nähdä... -näyttelyssä esiintyvät Arimo Eklundin mieliaiheet: kasvit, sienet ja metsä lähietäisyydeltä. Arimo hakee kuviinsa kauneutta, tunnelmaa ja sopivaa sommittelua. Tummat sävyt sykähdyttävät ja värien harmonia on tärkeintä. ”Erityisen mielenkiintoisia ovat ns. "heilautuskuvat", joissa kameraa eri tavoin liikuttelemalla voi saada hyvin erikoisia kuvia. Ikäänkuin maalaan kamerallani kuvat. Näyttely esittelee maalausteni tuloksia.”

Iikka Eklundin näyttelyn nimi on "Lakeuden latomaisemista pohjoisen tuntureille". Iikan kipinä kuvaukseen syntyi vaellusreissulla Pohjois-Ruotsissa. Kontrasti lakeuksien maisemien ja tunturimaisemien välillä oli suuri. Tunturimaisemien lisäksi Iikka kuvaa paljon luontoa ja maisemia Limingan lähialueilla. ”Ei tarvitse mennä kauas kotiseudulta, jotta löytää ihan uutta!”

HEI, ME ETÄSUOJELLAAN KASVEJA LÄHELLÄ 1.11.-30.11.2016

Suomen uhanalaisten luonnonkasvilajien pelastaminen häviämiseltä on tärkeä tehtävä. Euroopan yhteisön rahoittamana tätä työtä tekee Luonnontieteellisen keskusmuseon, Suomen ympäristökeskuksen, Oulun yliopiston, Ympäristöministeriön ja Metsähallituksen yhteinen kasvien etäsuojelua edistävä ESCAPE-hanke. Hankkeessa kasveja suojellaan niiden elin­paikan ulkopuolella, mikä täydentää lajien elinkyvyn turvaamista niiden alkuperäisellä elinalueel­la. Elinpaikan ulkopuolista suojelua tekevät esimerkiksi eläintarhat, akvaariot, kasvitieteelliset puutarhat ja erilaiset geenipankit. ”HEI, ME ETÄSUOJELLAAN KASVEJA LÄHELLÄ” -näyttely kertoo suurelle yleisölle ESCAPE-hankkeen työstä ja etäsuojelun monenlaisista haasteista, vaiheista ja onnistumisista. Escape-hankkeesta ja suojelumenetelmien vauhdikkaista vaiheista: http://www.luomus.fi/fi/escape-suomen-luonnonvaraisten-kasvien-etasuojeluhanke

Tuovi Arvola: Maalauksia luonnosta, kankaalle ja puulle 1.9.- 31.10.2016

”Maalaukset puhukoon puolestaan” tuli mieleeni, kun mietin miten esitellen itseäni. Harrastukseni lähti käyntiin n. 40-vuotiaana Sodankylän kansalaisopiston öljyvärimaalauskurssilla, Liisa Tervahauta oli siellä opettajana ja Sodankylä on synnyinseutuni. Sen jälkeen olen opiskellut eri paikkakunnilla kansa- ja kansalaisopistoissa. Yhä edelleen opin uutta maalaamisessa. Valmiiksi en taida tulla, kun aina on uusi paikka ja uusi hetki mitä yritän tallentaa maalaamalla. Kuljen paljon luonnossa ja valokuvaan, tai piirrän aiheen, josta sitten suunnittelen joko puulle tai kankaalle maalauksen. Puumaalaukset on tehty rimamöljän paloille. Niitä on Kemin edustalla, meri on ne sinne tuonut läheisestä saaresta johon on ladottu rimoja joskus aikoinaan, kun siellä on ollut sahatoimintaa. Niitä on mielenkiintoista maalata ja suunnitella niihin jokin aihe, luonnosta tietenkin.
- Tuovi Arvola Oulu

Pekka Vainio: Taivastelua -valokuvanäyttely 1.-30.8.2016

Taivastelua -näyttelyn kuvat kertovat taivaan ilmiöistä. Ne ovat maisemakuvia, joissa yöllinen tähtitaivas, revontulet tai taivaan valot ovat suuressa roolissa. ”Haluan kuvillani näyttää ympäristöni erilaisissa olosuhteissa, usein sellaisissa, joissa vain harvat liikkuvat. Kamera näyttää yöllisen maiseman aivan toisin kuin meidän rajallinen näkökykymme. Eräs yökuvaukseni tavoite oli taltioida majakan valot tähtitaivaan kanssa. Kohteekseni valikoitui Utö myös sen monipuolisen linnuston takia. Toisena haaveenani oli saada kuva, jossa revontulet loistavat Utön yllä. Se onnistui jo viidennellä kuvausretkellä! Yökuvaus on kiehtovaa ja joka reissulla opin jotain uutta. Valmiiksi en tässä tule milloinkaan, mutta pyrin kehittymään vuosi vuodelta”, Pekka kertoo.

Pekka Vainio on kotkalainen valokuvaaja, jonka pääkuvauskohteena on kymenlaaksolainen luonto sekä kaupunkiluonto kaikessa monipuolisuudessaan. Kotkassa on Suomen upeimpia puistoja. Pekka Vainio kuvaa myös paljon kymenlaaksolaista urheilua sekä henkilö- ja juhlakuvauksia.

Tuula Hakosalo: Väriä ja iloa -taidenäyttely 2.-29.7.2016

Tuula Hakosalon taulut ovat värikkäitä, hieman naivistisia akryylimaalauksia. Vuosikymmenien ajan Tuula on tarkkaillut ympäristöä, ympäröivää luontoa, ja valokuvannut. Kauniit pellot ja koivut ovat olleet hänen mieliaiheitaan. Viime vuosina hän on maalannut paljon eläimiä hieman ekspressiivisellä tyylillä. Muun muassa uhanalaiset villieläimet ympäri maapalloa ovat päätyneet Tuulan tauluihin. Linnut, varsinkin pöllöt, varikset ja papukaijat ovat myös Tuulan suosikkiaiheita.

Tuula Hakosalo on 55-vuotias omaishoitaja ja eläkeläinen Haukiputaalta. Koulutukseltaan hän on artesaani. Artesaanitutkinnon jälkeen hän on käynyt kankaankuvioimiseen liittyviä koulutuksia. Erilaiset pintarakenteet ja värit kiinnostavat Tuulaa myös maalauksessa. Akryylivärien lisäksi hän on kokeillut uusimpiin tauluihin erilaisia pintarakenteita muodostavia pastoja. Tärkeintä hänelle kuitenkin ovat värit. Tuula haluaa tehdä värikkäitä töitä, jotka tuottavat iloa ja hyvää mieltä.

 Minna Pyykkö: Pöllöjä ja pöllö-öitä 1.5.-30.6.2016

Minna Pyykkö on maalannut pöllöjä jo pitkään. Pöllöissä häntä kiehtoo niiden öinen elämä, äänetön lento sekä hämmästyttävän hyvä kuulo. Rengastusreissut, yllättävät pöllökohtaamiset kaupungissa sekä muuttomatkallaan väsyneiden pöllöjen seuraaminen saaristossa ovat jättäneet Minnaan lähtemättömän vaikutuksen. ”Pöllöissä on samaan aikaan jotain juhlavaa, totista ja hassua. Pöllönpoikaset ovat hellyttäviä, vaikka voivat näyttää myös menninkäisiltä, peikoilta tai jopa vanhoilta äreiltä ukoilta.”

”Olen pöllöjen kautta sukeltanut yöhön. Voiko akvarelleilla maalata pimeää? Saanko maalauksiin jälkiä kylmistä pöllöretkiöistä, pakkasista ja sinisenä hohtavista hangista, tähtitaivaista, valoisista lämpimistä kesäöistä tai sateisesta syksyn hämärästä? Mitä tallentuu niistä öistä, jolloin mitään ei näy ja pimeä on kuin musta huppu kaiken päällä? Tai öistä, jolloin olen liikkunut hämärässä yrittäen sulautua pöllöksi ja nähdä yhä pimenevässä yössä? Pöllöt ovat olleet porttina öisiin unikuviin ja niihin öihin, jolloin uni ei tule.”

Minna on koulutukseltaan biologi ja psykologi. Hän on toiminut Yleisradion luontotoimittajana 1990- luvulta alkaen ja tullut tunnetuksi muun muassa Minna Pyykön maailma -nimisestä radio-ohjelmasta ja television Ulos luontoon -kevätseurannasta. Minna on maalannut aktiivisesti 1990-luvun alkupuolelta lähtien, mutta ei päätoimisesti. Vähitellen hän on tajunnut, että mikä tyyli sopii hänelle. Maalaan useita kerroksia päällekkäin. Tavoitteenani on saada maalauksiin voimaa ja rosoa, herkkyyttä ja haurautta, sattumaa ja suunnitelmallisuutta. Sitä samaa koen luonnossa ollessani. Haluaisin maalata tauluja, joissa säilyy se voima, kauneus ja haikeus, jonka olen joskus luonnossa liikkuessani kokenut.”

 

Tarmo Auvinen, Jyrki Kallio-Koski ja Markku Välitalo:
Hetkiä Koillismaalla -valokuvanäyttely 4.-29.4.2016

Tarmo Auvisen juuret ovat syvällä Kuusamon Määttälänvaaralla. Koillismaa on hänelle sielunmaisema ja kuvallisen innoituksen lähde. Filmille ja kennolle ovat tallentuneet teerisuot, karojen hallitsemat purot, uivelojärvet, pöllöjen talviset metsästysmaat ja metsojen keväiset karkelot. Jyrki Kallio-Kosken vuosikymmenten projekti on ollut Käsivarren Lapin porosaamelaisten kuvaaminen. Jo varhain mökkielämä Kuusamon Muojärvellä tutustutti luonnosta kiinnostuneen nuorukaisen kairojen maisemiin. Nykyisinkin tukikohta löytyy Kuusamosta, josta on oivallista tehdä matkoja Koillismaan sykähdyttävimpiin kohteisiin ja etsiä maisemasta sitä oikeaa hetkeä ja valoa. Myös Markku Välitaloa Koillismaan jylhä luonto on vetänyt vahvasti puoleensa. Mökin paikka löytyi Posiolta Suolijärven rannalta niin, että hän pitää nykyään itseään puoliksi koillismaalaisena. Mökiltä on lyhyt matka vaeltamaan kameran kera Korouomalle, Riisitunturille ja vanhoihin metsiin. Luonnontarkkailijana hän kulkee mielellään omia polkujaan eikä kaihda kyykistyä luonnon pienimpienkään ihmeiden edessä.

Tämä kolmen miehen porukka löysi toisensa Pohjoisen Luontokuvaajien kautta ja kolmikko toimi Polun hallituksessa toistakymmentä vuotta. Sieltä juontuu myös ystävyys ja yhteinen intohimo pohjoisen luonnon kuvaamiseen. Koillismaalla miehet ovat kuvanneet vuosien ajan yhdessä ja erikseen. Näyttely on kolmikon näyte siitä, mitä Koillismaa heille tarjoaa ja merkitsee.

 Eläimet. Animals. -sarjakuvanäyttely, Maija Lumme 1.3.-3.4.2016

Helsinkiläisen Maija Lumpeen ensimmäinen Eläin-piirustus syntyi jo 90-luvulla Limingan yläasteella, kun kuvaamataidon tunnilla tehtiin linotöitä. Työn osti Maijan äidinkielenopettaja. ”Olin törkeän imarreltu ja joitakin vuosia haaveilin suuntautuvani visuaaliselle alalle. Kouluttauduin kuitenkin yhteiskuntatieteilijäksi.” Eläimet eivät silti jättäneet Maijaa rauhaan. Hän ryhtyi piirtämään matkapäiväkirjaa, jossa sympaattiset eläimet seikkailivat kotimetsässä ja kauempana. Myös esillä olevat työt ovat päiväkirjamaisia. Maijan työskentelymetodina on hänen omien sanojensa mukaan ”sutia menemään”.

Eläimet ovat saaneet oman blogin ja niillä on omat Facebook-sivut. Viime vuonna Eläimet olivat mukana Kallio Kukkii -kaupunkifestivaaleilla ja Eläimillä oli näyttely Antikvariaatti Sofiassa Helsingissä. Eläimet harjoittavat myös pienimuotoista joulukorttibisnestä.

Piirros: Maija Lumme

 

Esko Pitkäsen "Linnun lailla" luontokuvanäyttely 7.1.-27.2.2016

Pitkäsen Esko muutti Hailuotoon eläkepäiviä viettämään vuonna 2003 ja on kuvannut ahkerasti Luovon luontoa. "Koko ajan oon näppäilly kuvia ympäriltäni, etupäässä luontokuvia. Aika paljon kuleksin Luovossa jo kymmeniä vuosia aikaisemminkin, mutta näyttelyn kuvat on kaikki viimeisen kymmenen vuojen ajalta ja vain Luovossa otettuja. Jotenkin Luoto on tullu omaksi sillälailla ettei tule muualle lähettyä kuvvailemmaan.Paikat käyneet täällä tutuiksi muttei kuitenkaan liian tutuiksi että kehtaa vielä pyörähellä rannoilla ja muuallakin.", kuvailee Esko mielipuuhaansa. Esko Pitkänen on tuttu esiintyjä Liminganlahden Lintukuvafestivaaleissa ja hänen humoristisia lintukuvia on palkittu usein myös lintukuvakilpailuissa.

Tanssiinkutsu. Kuva Esko Pitkänen, Hailuoto

 

Markku Saiha Itämeren rannalla 1.11. - 31.12.2015

Markku Saiha on porilainen valokuvaaja, jonka arkipäivään - työhön tai vapaa-aikaan - on aina liittynyt tavalla tai toisella merellinen ympäristö ja sen kuvaaminen.

Nykyinen toimenkuva on valokuvaajan työtä, kirjoja ja koulutusta. Tehtävät ovat monipuolisia ja varsinaisia kuvaamiseen liittyviä toimeksiantoja on entistä vähemmän, mutta pidempiä projekteja merellisessä ympäristössä kuitenkin riittää.

Kuvaustekniikan muuttuminen mustavalkopimiötyöskentelystä tietokoneen näytölle tapahtui Markun kohdalla ensimmäisten joukossa. Hän on ollut myös perustamassa maamme ensimmäistä luonnonvalokuvaajien yhdistystä 70-luvulla ja 2005 ammattilaisten omaa organisaatiota. Lintuharrastuksesta liikkeelle lähtenyt kuvaaminen on muuttunut melkoisesti vuodesta 1971, jolloin hän valotti ensimmäiset Kodachrome – diat.

Markku sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon 2013 ja hänen kuviaan on ollut esillä monilla foorumilla. Kirjoja on ilmestynyt toistakymmentä.

Matti Alasaarelan Linnut vauhdissa -valokuvanäyttely 1.-31.10.2015

Oululainen Matti Alasaarela kuvaa pääasiassa lintuja. Suurin osa kuvista esittää lintuja erilaisissa kohtaamistilanteissa ja lennossa. Näyttelykuvat on kuvattu Tyrnävällä vuosina 2013-2015. "Lintujen kuvaaminen tarjoaa riittävästi haastetta. Ne liikkuvat nopeasti ja arvaamattomasti. Suurin osa niistä on myös ihmisarkoja. Tykkään kuvata lintuja toiminnassa. Keväiset yhteenotot ja reviiritappelut tarjoavat mielenkiintoisia kuvauskohteita. Pikkulintujen kuvaaminen lennossa on haastavampaa kuin isojen petolintujen. Nykytekniikka tarjoaa siihen kuitenkin mahdollisuuden, vaikka esimerkiksi parhaidenkaan järjestelmäkameroiden automaattitarkennus ei pysty seuraamaan lentävää pikkulintua.", kertoo Matti.

 Punatulkku ja viherpeippo, kuva Matti Alasaarela

Pirkko Paakkarin Mehiläisvahamaalauksia 1.-30.9.2015

Siikajokisen Pirkko Paakkarin mehiläisvahamaalauksia (Encaustic art) on esillä luontokeskuksen aulassa syyskuun ajan. Mehiläisvahatekniikkaa on käytetty aikoinaan muotokuvamaalauksissa. Paakkarin aiheet tulevat luonnosta; väreistä, vuodenajoista ja tunnelmista. Tekniikka on ns. kuumatekniikka jossa mehiläisvaha sulatetaan ja siihen lisätään pigmenttejä, työvälineinä käytetään mm kuumailmapuhallinta,
silitysrautaa, ja muita kuumatyökaluja.Työpohjina Paakkari käyttää joko vaneria tai mdf-pohjia. Tekniikan monipuolisuus on yllätyksellinen. Vahakerroksia voi töissä olla kymmeniä, jolloin töiden kerroksittaisuus korostuu, vahaan voi myös upottaa ja yhdistää muita materiaaleja, joten mielikuvitus on ainoa raja tämän tekniikan hyödyntämisessä taiteessa.

Paakkarin töitä on ollut esillä aikaisemmin: kahvila Hippu 2014, Komppalinnan kirjasto 2014, Ruukin
kirjasto2015, Raahen kirjasto(tailaamo)2015 Raahen kauppaporvari(tailaamo)2015

 

Kosteikkorakentamisen näyttely 1.7.-31.8.2015

Kosteikot ovat erittäin tärkeitä niin luonnolle kuin ihmisille. Matalat elämää kuhisevat kosteikot ovat luonnon monimuotoisuuden huippupaikkoja. Ne tarjoavat elinympäristöä muun muassa vesilinnuille. Kosteikot toimivat myös luonnon omina suodattimina pysäyttäen kiintoainetta ja sitoen ravinteita maa- ja metsätalouden sekä turvetuotannon kuivatusvesistä. Kosteikot monipuolistavat maisemaa, ja vesistöjen latvoilla olevat kosteikot tasoittavat tulvavirtaamia.

Suomesta on kadonnut valtava määrä kosteikkoja laajamittaisen kuivatustoiminnan vuoksi. Osa kadonneista kosteikoista on mahdollista palauttaa maisemaan ja sopiville kohteille voidaan perustaa uusia kosteikkoja korvaamaan hävinneitä elinympäristöjä. Kosteikko voidaan perustaa kaivamalla tai patoamalla, toisinaan kosteikkoja kunnostetaan lisäämällä avointa vesipintaa kasvillisuuden umpeuttamille paikoille. Patolaitteet ovat yksi tärkeä osa kosteikkoa, sillä niitä käytetään vedenpinnan korkeuden säätelyyn ja kosteikon tyhjentämiseen.

Näyttely on toteutettu Suomen riistakeskuksen Kotiseutukosteikko LIFE+ -hankkeessa. Valokuvat kertovat rakentamisen työvaiheista ja myös patolaitteita on myös esillä. Monet yksityiset maanomistajat ja metsästysseurat ovat käyttäneet niiden kaltaisia patolaitteita omissa kosteikkohankkeissaan eri puolilla Suomea.

Suomen riistakeskuksen Kotiseutukosteikko LIFE+ -hanke opastaa kosteikkojen perustamiseen, kunnostamiseen ja hoitoon maa- ja metsätalousalueiden arkiluonnossa. Kosteikkorakentamisen näyttely on yksi tapa välittää tietoa ja kannustaa rakentamaan ja kunnostamaan kosteikkoja. Kotiseutukosteikko Life+ -hankkeesta voit lukea lisää kosteikko.fi -sivustolta.

 

Kuikka, veden lintu- valokuvanäyttely 13.5.-30.6.2015

Porvoolaisen luontokuvaajan Mauri Leivon Kuikka, veden lintu -valokuvanäyttely on kunnianosoitus kuikalle, ikivanhalle alkulinnulle, joka vuosimiljoonien aikana on sopeutunut elämään suomalaisilla järvillä.

Näyttelyn valokuvat ovat visuaalisesti väkeviä, värimaailman ja yksityiskohtien suhteen pelkistettyjä, sisällöltään usein vain viitteellisiä. Kuvissa on maalauksellisuutta, runollisuutta ja arvoituksellisuutta. Siten ne eroavat ilmaisultaan perinteisistä, dokumentaarisuuteen pyrkivistä luontokuvista. Leimaa antavaa Leivon viime vuosien työskentelylle onkin ollut pyrkimys epädokumentaarisuuteen.

Vesi on olennainen tekijä näyttelyn kuvissa. Vesi rakentaa alati muuntelevat kehykset kuikalle uida, sukeltaa, ruokailla, levätä. Vesi elää joka hetki ja tekee jokaisesta kuvasta ainutlaatuisen, hetkeen sidotun, toistumattoman.

Leivo valmistui biologiksi (fil. maist.) Joensuun yliopistosta 1991. Sen jälkeen tehnyt kaikenlaisia luontoon liittyviä töitä valokuvaajana, kirjailijana, toimittajana ja biologina.Valokuvannut vuodesta 1975, ammattimaisesti 2000-luvun alusta lähtien. Pääkuvauskohteina linnut, kasvit, maisemat sekä kotieläimet (koirat, lampaat, lehmät). Digitaalisen kuva-arkiston laajuus pitkälti yli 100 000 kuvaa.

 

Korppiretki, Mika Honkalinna 4.4.-12.5.2015

Mika Honkalinnan Korppiretki-valokuvanäyttely pohjautuu huhtikuussa 2015 julkaistavaan samannimiseen kirjaan (Maahenki). Korppiretki on kertomus kumppanuudesta, ihmisten ja eläinten välisistä suhteista, mielenmaiseman muutoksista sekä uuden löytämisestä kerrottuna kertojan elämänmittaisen “korppiretken” kautta. Tarinan toisena päähahmona on korppi, jonka monitahoisen olemuksen ja käyttäytymisen kautta tuodaan esille samaistumispintaa ihmisen ja muun luonnon välillä.

Mika Honkalinna (50) on ammattiluonnonvalokuvaaja-kirjoittaja, joka on syntynyt Kymenlaaksossa ja aloittanut luontokuvausharrastuksen 1978. Vuodesta 2013 lähtien hän on asunut Limingassa. Mikan pääaiheena on pohjoinen havumetsäluonto ja erityisesti pohjoinen talvi, mutta myös ihmisen ja muun luonnon väliset suhteet. Hän on julkaissut kirjat Metsäpäiviä (2005), Lumen aika (2007), Suuri pöllö (2011) , pitänyt valokuvanäyttelyitä ja esittänyt kuvaa ja tarinaa yhdistäviä kuvakertomuksiaan eri puolella Suomea. Mika Honkalinna on esiintymässä myös Liminganlahden Lintukuvafestivaalissa 25.4.2015.

 

Vingona, Jan Björk 1.-28.3.2015

Jan Björk on Kokkolasta kotoisin oleva monipuolinen valokuvaaja. Kuvissaan hän haluaa tuoda esille pohjalaisen maiseman sekä sen eläimet ja kasvit. Esikoiskirjassaan (En stund i naturen – Hetki luonnossa, 2010) ja lukuisissa näyttelyissä tuodaan esille yksinomaan pohjalaisia aiheita.

"En pidä itseäni luontokuvaajana, minä valokuvaan luontoa. Luonto on intohimoni. Luonnon kuvaaminen vain dokumentaatiomielessä ei riitä minulle. Kuvassa pitää olla tunnetta, läsnäoloa ja valokuvaajan oma tunnusmerkki."

Eniten Jan pitää yllätyksistä, sillä silloin valokuvaaminen on parhaimmillaan. Useimmiten kuva tulee yht’äkkiä, on siinä silmien edessä. Ota askel taaksepäin …ja se on poissa. Joskus taas pitää palata uudelleen ja taas uudelleen odottamaan, että valo on juuri sellainen kuin sen pitää olla. Digitaalisessa pimiössä Jan ei tee muita muutoksia ottamaansa kuvaan kuin mitä normaali ”pimiötyö” vaatii: eksponointi, väri, kontrasti, leikkaaminen ja terävyyden säätö. Jan on myös muusikko. Soittajana ja konserttikävijänä hän myös valokuvaa ja tekee tilaustöitä.

’Elämä on vaellusta kameran kanssa, Jan sanoo,
Hiipimistä, jännitystä, hengittämisen unohtamista, etsimistä ja löytämistä, odottamista, palelemista ja hikoilemista, epäonnistumisia. Kahvitauko.
Uudelleen yrittämistä, kuvan saamista…ehkä.’

 

"Neljä vuodenaikaa Hailuodossa" valokuvanäyttely 2.1. – 28.2.2015

Kuvaaja: Vesa Vainionpää

Syntymäaika: 1955

Kotipaikka:Oulu

Motto:"Vain muutos on pysyvää"

 

Olen reilu viisikymppinen intohimoinen valokuvauksen harrastaja. Ensimmäisen oikean kameran hankin 70-luvun loppupuolella ja eri vaiheiden jälkeen kiinnostus harrastukseen virisi uudelleen digikameroiden myötä 2000-luvulla.

Nämä näyttelyn kuvat ovat kertyneet v. 2012 elokuusta lähtien noin vuoden aikana. Sain viettää Hailuodossa lähes kaikki viikonloput ja kesäisin pidempiä jaksoja myös viikollakin. Kuvia on kertynyt useita tuhansia, joten näyttely- kuvien valinta oli vaikeaa.

Hailuoto kuvauskohteena on aivan uskomaton. Lähes joka päivä rannat ja luonto ovat erilaisia. Kuvaamassa pitää olla eri vuoden-aikojen lisäksi myös eri kellonaikoihin saman vuorokauden aikana. Lisää kuviani Hailuodosta: http://vkv.kuvat.fi/kuvat/Sekalaista/Hailuoto

 

Tunturikuvia Pohjois-Norjasta - Ilkka Eklundin valokuvanäyttely 1.-31.12.2014

Ilkka Eklundin valokuvausura 11 vuotta sitten alkoi patikkaretkellä Pohjois-Ruotsissa.

"Kontrasti lakeuksien maisemien ja vuoristojen välillä oli suuri, josta kipinä valokuvaukseen sitten syntyi. Pohjois-Ruotsista matka jatkui Pohjois-Norjan erämaihin, joita onkin tullut koluttua kymmenisen vuotta. Kipinästä tulikin sitten harrastus."

"Tunturikuvia Pohjois-Norjasta" näyttely sisältää kuvia kymmenen vuoden ajalta tiettömien taipaleiden varrelta eri vaellusreissuilta kyseisellä alueella. Alueen karun kaunis erämaa on kuvien pääteemana.

 

Varangin rannoilta - Tuulikki Korhosen ja Tarja Paldaniuksen valokuvanäyttely 1.-30.11.2014

Marraskuun vaihtuvassa näyttelyssä matkataan Varangin rannoille. Tuulikki Korhonen ja Tarja Paldanius ovat retkeilleet Varangin niemimaalla keväästä 2012 lähtien useaan otteeseen kuvaten vuonojen rantoja, niiden linnustoa, kalastajakyliä ja kauniin karuja näkymiä. Pääosa näyttelyn kuvista on Varangin vuonon varrelta.

Näyttelykuvia yhdistävä tekijä on meri, sen läsnäolo on olennainen kaikissa kuvissa. Kiven pyöreydessä, ajanpatinassa muurin kyljessä, meriharakan naurussa ja kotkan liidossa voi aistia meren.

Näyttely on avoinna 1.11 - 30.11.2014 ma - pe 10 - 18 ja la - su 10 - 16

Hanna Aallon taidenäyttely "Lintuja ja nisäkkäitä Suomen luonnossa" 1.9 - 31.10.2014

Taidenäyttely Liminganlahden luontokeskuksessa

Hanna Aalto taiteilee liki fotorealistisia lintu- ja eläinmaalauksia. Maalauksilla on takanaan tarina, jokin luontokokemus, joka on vaatinut tulla ikuistetuksi. Maalarin työn jäljessä näkyy paitsi omistautuminen lintujen tuntemiseen, niin myös luonnon havainnoiminen. Maalaukset hehkuvat valoa ja tunnelmaa, ilman että realismista on tarvinnut tinkiä.
Hanna Aallon maalaukset on tehty meillä Suomessa harvinaisella kynäruiskumaalausta ja raapetekniikkaa yhdistävällä tyylillä. Siinä valkoista pohjaa raaputetaan välillä maalikerrosten alta esille ja valkoiset alueet sävytetään kerros kerrokselta uudelleen.

Näyttely on avoinna 1.9 - 31.10.2014 ma - pe 10 - 18 ja la - su 10 - 16

 

”Lehtopöllö on tullut yllätetyksi vaahteran oksistosta. Lehtopöllö lepää päivän valoisat hetket liikkumattomana oksien lomassa. Vain uhkaava vaara saa sen liikkeelle.” kertoo Hanna Aalto

Taiteilijan töihin voi tutustua myös internetissä osoitteessa www.lintumaalari.net

 

Paavo Laineen taidenäyttely "Siivekkäistä jäniksen jälkiin" 7.7.-31.8.2014

Pienin askelin taiteen saralla maailmanlaajuiseen tietoisuuteen levinnyt rovaniemeläinen taiteilija Paavo Laine on asettanut herkät teoksensa Liminganlahden luontokeskuksen kutsunäyttelyyn.

Napapiirin ympäröivästä luonnosta aiheensa ja voimansa ammentava tekijä on täydentänyt moninaisia tekniikoitaan. Niistä viimeisimpänä linnut ja eläimet ovat saaneet eloisan hahmonsa raapetekniikalla (scraperboard) mustalle teospohjalle. Lintujen ja höyhenten tutkielmat sekä lyijykynäteokset tuovat esiin taiteilijan herkän kädenjäljen. Perinteisten öljymaalausten rinnalle akryyliteokset ovat löytäneet sijansa. Teoksissa aistii Lapin kahdeksan vuoden aikaa – niiden valoisuus ja harmonia vangitsevat katsojan.

 

 

Tero Moilasen valokuvanäyttely 1.-30.6.2014

Tero Moilanen on oululainen graafinen suunnittelija ja kuvataideopettaja, joka on harrastanut valokuvausta monipuolisesti jo yli kymmenen vuoden ajan. Viime vuosien aikana valokuvausharrastus on kohdistunut yhä enemmän luontokuvaamiseen aktiivisen luonnossa liikkumisen myötä. Muutama vuosi sitten innostus erityisesti sudenkorentojen valokuvaamiseen sai tulta alleen Moilasen seuratessa joka kesäistä neidonkorentojen hurmaavaa lentonäytöstä mökkirannassa Sanginjoella. Aluksi kohteena olivatkin vain nämä kimaltelevat virtaavien vesien jalokivet, mutta hiljalleen makrokuvaukseen tutustumisen myötä muutkin sudenkorennot alkoivat houkutella upeilla väreillään ja kauneudellaan. Näyttelyn valokuvat on otettu viimeisen kahden kesän aikana Oulun alueelta ja eri puolilta Ranskaa.

 

Tarja Paldaniuksen  "Naivistin silmin" taidenäyttely 3.-31.3.2014

Oulunsalolaisen Tarja Paldaniuksen "Naivistin silmin" näyttely esillä luontokeskuksessa maaliskuu 2014 ajan. Naivistiset akryylimaalaukset esittelevät luonnon ja ihmisen yhteiseloa.
"Maalatessa ajatus polveilee pohtien ihmisen ja luonnon yhteiseloa, niissä elämän peruskysymyksissä. Sivellintä johdattelee käsi, ei aina niin tietoisesti, vaan ikään kuin alitajunnan viemänä.Toivon, että kuvani tavoittaisivat myös katsojassa jotain samaa, mitä itse koen niitä tehdessäni.", kertoo Tarja Paldanius

 

"Hys, tupsukorvat nukkuvat", akryyli, 2014, 50x40

 

Out of Africa - valokuvanäyttely 1. -28.2.2014

Espoolainen Antero Topp kävi Afrikassa 15 vuotta sitten ensimmäistä kertaa ja menetti sydämensä sinne. Hän on tehnyt lähes 50 matkaa ja toiminut 10 vuotta matkanjohtajana Afrikan matkoilla. Näyttelykuvat on otettu näillä matkoilla. "Afrikan luonto on mykistävä. Eläinten runsaus on häkellyttävä, lintumaailma kiehtova ja luonnon monimuotoisuus ällistyttävä.", kertoo Antero. Hän on myös huvittunut afrikkailaisten sanonnasta: "Teillä länsimaisilla ihmisillä on kellot, mutta meillä afrikkalaisilla on aikaa."

Sihteeri, kuvaaja Antero Topp

****************************

Joulukuussa 2013 ja Tammikuussa 2014 Valokuvanäyttely "Tunteella". Pia Janhonen näyttelyssä esitellään Madagaskarin luontoa ja elämää. Alla Pian sanoin reissusta.

"Kesällä 2012 olin valokuvausmatkalla Madagascarilla ja pääsin kuvaamaan kaunista luontoa ja elämää ympäri saarta, joka sijaitsee etelä-afrikan edustalla Intian valtamerellä. Olimme sademetsissä, preeria-aavikoilla, meren rannalla ja kalliovuorilla, joissa pääsin kuvaamaan hyvin erilaista luontoa ja eläimistöä.Matka oli todellinen kokemus ja nyt haluan jakaa noita kauniita kuvia valokuvanäyttelyssä. Kuvista Sinun on mahdollista teettää itsellesi tauluja, julisteita tai muuta nettisivujeni kautta"

                                        -pia-

Lisätietoja näyttelystä Liminganlahden luontokeskuksesta puh. 040 832 1781

Liminganlahden luontokeskuksen vaihtuvan näyttelyn tilassa lokakuun ajan Kerttu Karjalaisen valokuvanäyttely:

"JÄÄ, VESI JA LUMI"

Valokuvanäyttelyssä esiintyy vesi eri olomuodoissaan. Kerttu Karjalaisen esittely.

 

Liminganlahden luontokeskuksen vaihtuvan näyttelyn tilassa 1.-30.9.2013 Liminganlahden lintukuvakilpailun 2013 palkitut otokset.

Näyttely on avoinna yleisölle
ma - pe klo 10 - 18
la - su klo 10 - 16

Näyttely on maksuton

 

 

 

 

Tunnelmia ruohonjuuritasolta valokuvanäyttely

Liminganlahden luontokeskuksessa 1 - 31.8.2013

Arimo Eklundin luontokuvia esillä Liminganlahden luontokeskuksessa elokuun ajan. Kuvat keskittyvät sienien ja sammalten maailmaan. Arimo on Liminkalainen taiteilija ja suurin osa hänen kuvistaan on otettu juuri Limingasta. Näyttely on valokuvanäyttely.

Näyttely on avoinna yleisölle
ma - pe klo 10 - 18
la - su klo 10 - 16

Näyttely on maksuton

 

Liminganlahden luontokeskuksen vaihtuvan näyttelyn tilassa 1.-31.7.2013 Terttu Häkkisen taidenäyttely:

"KARHU PÄIVÄKÄVELYLLÄ"

Terttu Häkkisen luontoaiheisia maalauksia.

 

 

Liminganlahden luontokeskuksen vaihtuvan näyttelyn tilassa 4.-30.6.2013 Helene Tornbergin taidenäyttely

"JÄÄ LUOKSENI JÄÄ"

Meren jää, jäätynyt järvi, joen, metsän, pellon jää. Mitä olisi luonto ilman jäätä? Jää paljastaa railoja välillämme, mutta myös peittää ja kantaa. Helena Tornbergin intohimo jäätä kohtaan purkautuu näyttelyssä maalauksina, valokuvina ja tarinatauluina.

 

 

Liminganlahden luontokeskuksen vaihtuvien näyttelyiden tilassa toukokuun loppuun asti Suomen ehkö tunnetuimman lintuvalokuvaajan Markus Varesvuon upea valokuvanäyttely "SELVIYTYJÄT - LUMEN JA JÄÄN LINNUT".

Liminganlahden luontokeskuksen vaihtuvan näyttelyn tilassa maalis-huhtikuun ajan Lauri Lajusen ja Jari Peltomäen valokuvanäyttely

"LINTUJEN OULU"

Lintukuvanäyttely pohjautuu huhtikuussa 2013 ilmestyvään kirjaan "Lintujen Oulu - Birds of the Oulu Region". Kirja koostuu Lauri Lajusen ja Jari Peltomäen kuvista, Jouni Pursiaisen teksteistä sekä Esa Hohtolan laatimista tietoruuduista.

Lyhyt kuvaus kirjasta: Oulu on ainutlaatuinen, Oulun linnusto on ainutlaatuinen. Napa­pii­rin läheisyys tarkoittaa kesien yöt­tö­miä öitä ja talvien pimeyttä, revontulineen. Talvi on luminen ja meri jäätyy. Silti talvi on leudompi kuin Venäjällä tai Kanadassa samoilla leveysasteilla, koska Golf-virta tuo lämpöä Skandinaviaan.

Suomi on Euroopan Unionin itäisim­piä maita, jossa Siperian taiga­­metsien lajit kohtaavat läntisen merilinnuston. Monien eteläisten lintujen esiintymisalueen pohjoislaita on Oulussa, mut­ta myös arktisen tundran lajeja on nähtävillä. Jääkauden jälkeinen maan kohoaminen luo ainutlaatuisen ympäristön näille kaikille.

Tämä luonnon monimuotoisuuden keskellä on Oulu: yksi Suomen suurimpia ja maailman pohjoisimpia kasvukeskuksia. Oulun yliopisto on maailman pohjoisimpia mo­ni­­tieteisiä tiedeyliopistoja. Oulu on tutustumisen arvoinen sekä kaupunkina, opiskelupaikkana että luontokohteena.

Oulun lintujen ihmeellinen elämä tuodaan tässä kirjassa lukijan ulottuville. Kullekin vuodenajalle tyy­pillisten lintujen ohella käydään läpi myös parhaita retkikohteita. Oulun yliopiston lintututkimusten tuloksia on koottu erillisiin tietoruutuihin.

 

Luontokeskuksen vaihtuvan näyttelyn tilassa helmikuun ajan Marjaana Kojo-Eskolan loimimaalauksia

"MAAN JA TAIVAAN VÄLILTÄ"

Maisema on minulle liian suuri aihe - sen olen tiennyt jo kauan. Haen mieluummin rajattuja aiheita; pieniä, rytmikkäitä, kiinnostavia pintoja ja muotoja luonnosta. Niitä, joita ihminen maisemaa katsellessa ei näe. Luonnon yksityiskohdissa on oma rytmi ja tarkka järjestys. Se sisältyy maisemaan kyllä, mutta sen kauneus kätkeytyy katsojalta maiseman laajuuteen. Luonto on kaunis maisemana, mutta yllättävää, että sen kauneus ei vähene, vaikka katsoisi yksityiskohtia hyvinkin läheltä.

Luonnossa ihmetyttää sen samanaikainen sattumanvarainen vapaus ja tarkka järjestys. Kaukaa katsottuna luonto näyttä luonnollisen vapaalta ja sattumanvaraiselta, mutta läheltä katsottuna siihen sisältyy tarkka muoto ja järjestys. Olen etsinyt pintoja ja rakenteita, joita ei voi nähdä kaukaa ja kiireessä. Pitää pysähtyä ja katsoa läheltä. Jos on aikaa ja rauhaa, niin voi nähdä ja löytää. Yritän kulkea hitaasti ja katsoa tarkasti.

Käyttämässäni loimimaalaustekniikassa kankaan loimi ja väritys suunnitellaan maalausta varten. Maalaus tehdään kangaspuissa pingotettuihin loimilankoihin ennen kutomista. Kun maalaus on valmis ja kuiva, kude kudotaan loimilankojen lomaan, jolloin vasta lopullinen kuva muodostuu. Loimimaalauksessa kankaan materiaali ja pintarakenne sekä loimilangoille tehty maalaus muodostavat yhdessä lopputuloksen.

 

Luontokeskuksen vaihtuvan näyttelyn tilassa on 10.12.2012-31.1.2013 Mika Honkalinnan kaksi valokuvanäyttelyä

"SUURI PÖLLÖ" ja "TAIGALUNTA"

Suuri pöllö-kuvat liittyvät samannimiseen, vuonna 2011 julkaistuun kirjaan, jonka aiheena on huuhkajan, suuren petolinnun ja ihmisen rinnakkainelo Kymenlaakson takamailta Helsingin keskustaan sekä tämän yhteiselon herättämät ajatukset.

Taigalunta näyttelyn aiheena on pohjoinen talvi ja sen lumen muovaama estetiikka väreineen, valoineen ja tunnelmineen. Osa kuvista liittyy Mika Honkalinnan vuonna 2007 julkaistuun Lumen aika-kuvateokseen. 

 

Luontokeskuksen vaihtuvan näyttelyn tilassa on Eeva Haapalan joutsen-aiheinen valokuva-akvarelli näyttely 1.11.-9.12.2012

"Ultima Thulen lintu"

Oululaisen Eeva Haapalan näyttely ”Ultima Thulen lintu” on joutsen-aiheinen näyttely. Joutsenet ovat kulkeneet Haapalan mukana nuoruudesta saakka. ”Olin vaikutettu Yrjö Kokon kirjoista. Tavasta, jolla hän kuvaili joutsenten- Ultima Thulen linnun- elämää. Joutsenet tulevat ensimmäisten ja lähtevät viimeisten joukossa. Saapumisen ilo ja lähtemisen suru vuorottelevat, toivo aina mukanaan”.

Esillä olevat teokset ovat pääasiassa uniikkeja akvarellivedoksia.