Opastukset koululaisille

Näyttelyopastus

Luontokeskuksesta löydät näyttelyn "Lintujen kahdeksan vuodenaikaa", joka kertoo vuoden kulusta lintujen näkökulmasta. Asiantuntevan oppaan johdolla näyttely ja lintujen monipuolinen maailma avautuu esimerkein ja tarinoin. Näyttelyopastus kestää tunnin ja opastuksesta veloitamme 50 euroa/tunti/ryhmä(sis. alv 24%). Ryhmäkoko on maksimissaan 25 henkilöä. Oulun seudun peruskouluille opastukset ovat ilmaisia.

Opettajat voivat myös ladata alta näyttelyyn liittyviä tehtävälomakkeita oppilaille. Vastaukset tehtäviin voi pyytää sähköpostitse Liminganlahden luontokeskuksesta (liminganlahti (at) metsa.fi).

Kysymyksiä koululaisille Liminganlahdesta. (pdf)

Seikkailu lintujen parissa, tehtäviä pienemmille koululaisille. (pdf) 

Lumikenkäily

Ohjelma alkaa luontokeskuksessa kokoontumisella ja ohjeistuksella, tarvittaessa porukka jaetaan pienempiin ryhmiin. Päivän tarkoituksena on tutustua talviseen luontoon ja pitää hauskaa yhdessä talvisten leikkien ja tekemisten parissa. Aluksi pohditaan millainen talvi on. Pelien ja puuhailun lomassa opitaan miten eläimet ja kasvit selviävät talvesta. Yhdessä tutustutaan myös lumen ominaisuuksiin. Ohjelma toteutetaan pääasiassa ulkona luonnossa. Oppiminen tapahtuu toiminnan lomassa, tärkeintä on saada elämyksiä talvisessa luonnossa. Ryhmäkoko on maksimissaan 23 henkilöä lumikenkien määrästä riippuen. Opastettu lumikenkäily kestää noin 1h 30min. Ohjelma soveltuu peruskoululaisille ja sitä pystyy muokkaamaan aina opiskelijaryhmän mukaan.

Tarkemmat tiedot: Lumikenkäily 1 - 6 luokat, Lumikenkäily esikoululaiset, Tehtävät 1 - 6 luokat

Opetusvideot

Luontokeskuksen auditoriossa esitetään multimediaesitys "Elämää Liminganlahdella", joka kestää 20 minuuttia ja kertoo, mitä lintuvesialueella tapahtuu vuoden aikana. Multimediaesitys on ilmainen. Multimediaesitys esitetään auditorion ollessa vapaana. Ryhmien kannattaa varata esitys etukäteen.

Silkkiuikun kesä
Kertomus ruoikkolahdessa elävästä silkkiuikku pariskunnasta. Seuraamme uikkujen elämää sekä opimme tuntemaan muita jännittäviä eläimiä ja kasveja, jotka elävät samassa vesiympäristössä.
Kesto : 12 min
Kohderyhmä : 10-13 vuotiaat
Video on maksuton.

Vuodenajat kevät
Neliosaisen filmisarjan ensimmäinen jakso. Jaksossa seurataan Ella-oravan ja muiden Pohjolan asukkaiden kevättä. Miksi meillä on neljä vuodenaikaa ja miten eläimet ja kasvit selviävät niiden läpi? Se selviää sarjan aikana.
Kesto: 13 minuuttia
kohderyhmä : 5-9 vuotiaat
Video on maksuton.

Metsän uumenissa
Filmissä seurataan muurahaistyttö Sennan seikkailuja havumetsässä. Lisäksi kurkistetaan muiden metsänasukkaiden palokärjen, pyyn ja sinisiiven elämään puiden lomassa. Jännittävä kertomus elämästä syvällä metsän uumenissa.
kesto : 16 minuuttia
Kohderyhmä : 5-9 vuotiaat
Video on maksuton.

Opastettu retki lintutornille

Varaa asiantunteva opas koululaisryhmän (koskee peruskouluryhmiä) linturetkelle. Oppaalla on kaukoputki mukanaan ja luontokeskuksessa on 20 kpl kiikareita koululaisryhmän käyttöön. Opastettu linturetki lintutornille kestää noin tunnin ja opastuksesta veloitetaan 50 euroa/tunti/ryhmä(sis. alv 24%). Oulun seudun peruskouluille palvelu on maksuton. Ryhmäkoko on maksimissaan 25 henkilöä. Mikäli ryhmäkoko on suurempi, jaetaan ryhmä kahteen. Toinen ryhmä voi tutustua näyttelyyn, toisen ollessa lintutornilla. Luontokeskuksen pihassa on myös nuotiopaikka eväiden syöntiin tai makkaran paistoon.

Opastettu vesihyönteisretki kosteikolle

Suunnattu erityisesti 7-luokkien kosteikkopetuksen tueksi. Asiantuntevan oppaan johdolla etsitään ja tunnistetaan vesihyönteisiä- ja nilviäisiä rannalla. Ryhmä saa vesihyönteishaavit, suurentavat ötökkäpurkit ja muun tutkimusvälineistön käyttöönsä. Kesto 1 h. Hinta 50 €/tunti/ryhmä(sis.alv 24%). Oulun seudun peruskouluille opastukset ovat maksuttomia. Ryhmäkoko on enintään 25 henkilöä. Yhdistettävissä näyttely- ja lintutorniopastukseen.